Voor en nadelen materiaalsoort Fietsframe

Verschil carbon, aluminium, staal en titanium

0
800
carbon

In de loop der jaren is er veel veranderd op het gebied van fiets frames. Vroeger bestonden er alleen maar stalen frames. Later werd vanuit de Formule 1 en de luchtvaart carbon erg populair onder de fiets frames. In het profpeloton geldt dit nog steeds als meest gebruikte materiaal soort. Naast Staal en carbon is aluminium ook een tijdje populair geweest.  Daarnaast geld titanium als een exclusief alternatief op carbon.

Hieronder uitleg over de voor en nadelen van de vier materialen van fiets frames:

Carbon
Carbon heeft de eigenschap erg licht te zijn zonder met een goede stijfheid waarbij het toch schokabsorberend is. Een fiets frame van carbon kan 1 kg wegen. De meeste bouwers van kwaliteitsframes maken fiets frames van carbon. Carbon is in zijwaartse richting steviger dan verticaal. Je hebt dan het voordeel dat het frame weinig buigt en hiermee geen energie verloren gaat.

Voordelen
Carbon is erg licht en het roest niet, en is viermaal zo sterk als een stuk staal van hetzelfde gewicht. Een carbon fiets frame bestaat uit een stuk carbon en is daardoor zeer stevig en licht.

Nadelen
Carbon fiets frames zijn vaak duurder dan stalen of aluminium fiets frames. Daarnaast kan carbon scheuren als er te veel druk op komt te staan. Het repareren van een carbon frame kan erg duur zijn of zelf onmogelijk.

Aluminium
Eind jaren 90 waren aluminium fiets frames erg populair in het wielerpeloton. Het materiaal verving de stalen fiets frames. Anno 2013 zijn de goedkoper fiets frames nog van aluminium gemaakt.

Voordelen
Betaalbare fiets frames, het is erg licht en stijf te maken en het roest niet.

Nadelen
Niet schokabsorberend, zoals carbon, staal en aluminium. Een aluminium fiets frame kan moe worden. De metaalmoeheid zorgt voor een levensverwachting van 5 jaar voor een aluminium frame. Ook bij scheuren is een aluminium fiets frame moeilijk te repareren.

Staal
Een stalen fiets frames was vroegen erg populair. Het heeft door de hevige concurrentie van de andere materialen wel aanpassingen gekregen. Er zijn nieuwe constructietechnieken toegepast, zoals ovalen buizen, chroom legeringen of andere legeringen om de stalen fiets frames sterke en lichter te maken. Een stalen fiets frame blijft zo rond de 1,5 kg hangen. Dit zijn wel de duurdere stalen fiets frames.

Voordelen
Een goed gemaakt stalen fiets frame kan erg duurzaam zijn. Staal is goedkoop en redelijk comfortabel. Bij een ongelukje is een stalen fiets frame makkelijk te repareren.

Nadelen 
Het grootste nadeel van stalen frames is dat het gaat roesten, gebruik daarom altijd anti roestspray. De meeste stalen frames die geen legeringen hebben zijn zwaar en niet stijf, waardoor veel energie verloren gaat.

Titanium
Dit materiaal is ook afkomstig uit de luchtvaart. Het staat bekend als een van de duurste materialen om een fiets frame van te maken. Door velen wordt titanium gezien als beste materiaal om een fiets frame van te maken.

Voordelen
Erg licht en sterk. Het is schokabsorberend, waardoor het een comfortabel gevoel geeft. Een titanium frame geeft ook geen roest problemen.

Nadelen
Heel erg duur, het is het duurste materiaal wat er te krijgen is.  Daarnaast is het moeilijk te repareren en te lakken.