Snel je fiets schoonmaak tips

0
1257

Vooral na een rit in slecht weer is het belangrijk om direct na je training de fiets schoon te maken. Hoe maak jij je fiets snel schoon? Schrijf je tips onder deze post.

Droog daarna altijd goed je ketting!

Het is niet altijd even leuk. Na een zware training ben je vermoeid en bezweet. Liever zul je eerst jezelf opwarmen en opfrissen, maar meteen bij terugkomst je fiets schoonmaken is wel het allerbeste. Het vuil of misschien wel zout geef je geen kans om op je frame of onderdelen in te vreten en zo gaat je fiets veel langer mee. 

Meteen je fiets schoonmaken na het trainingen scheelt een hoop extra werk. Het vuil (zout) is nog vochtig en zit los op je fiets. Als je er water op spuit, loopt het makkelijk van je fiets af. Als je je fiets niet direct afspuit gaat het vuil opdrogen en zit het vast. Hierdoor heb je veel meer werk om het eraf te krijgen. Je staat langer en harder te sponsen, met meer kans op krassen; zonde van je mooie frame..!

Daarnaast zijn je tandwielen ook eenvoudiger schoon te maken. Als het vuil tussen de tandwielen opgedroogd is, is het een heel karwei om ze later weer schoon te maken. Schone tandwielen zorgen ervoor dat je ketting en tandwielen minder snel slijten.

Als je terug komt van het fietsen en je wilt je fiets vlot en goed schoon hebben. Wat kan je doen?

1. Carwash / Thuis hogedruk
Fiets langs de plaatselijke carwash en spuit voorzichtig het ruige vuil van je fiets af. 

2. Badkuip / douchecabine thuis
Erg makkelijk, vooral een badkuip als je hier een losse sproeier bij hebt. Zorg alleen wel dat je vrouw het niet ziet.. 

3. Met bidon
Mooiste is warm of lauw water.

Mocht de eerste twee voorzieningen geen optie voor je zijn, dan kan je een aantal bidon met warm water vullen. Hiermee spuit je vervolgens het ruige vuil van je fiets af.

Bij alle drie opties moet je wel zorgen dat je de lagers van de draaiende delen zoveel mogelijk vermijd. 

Ketting krijg je het beste droog als je de doek over het stuk ketting doet tussen buitenblad en achtertandwielen en vervolgens de trappers achteruit draait. Binnen no time is je ketting droog en schoon.

Als je ketting goed schoon is, smeer hem daarna in met een beetje teflon olie, dit kan je ook op een doek doen. Teflon olie heeft de eigenschap dat het vuil en waterafstotend is. Toch is het beste om de cassette niet in te oli├źn. Het trekt gemakkelijker zand aan en dit zorg voor meer slijtage, weerstand en rare geluiden.

Als je er meer tijd voor wilt nemen:

Neem je een emmer met lauw water en een beetje afwasmiddel erin. Daarin maak je een spons nat en neem je de fiets mee af.

Sommige deeltjes zijn moeilijk schoon te maken. Vaak doet een beetje ontvetter op een droge doek wonderen. Je remblokken goed schoonmaken met hetzelfde ontvetter zorgt ervoor dat je remmen weer beter presteren en je velg minder snel slijt

Bekijk >hier< de beste schoonmaakmiddelen voor de beste prijzen