De saturatiemeter

0
1006

Een Saturatiemeter geeft aan hoeveel procent van het hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof heeft gebonden. In de slagaders hoort 97-100% van het hemoglobine zuurstof gebonden te hebben. Waardes beneden de 97% kunnen duiden op vermoeidheid. En zijn signalen om meer in je trainingen meer rust in te plannen.

Een belangrijk voordeel aan de saturatiemeter is dat je er gemakkelijk je ochtendpols mee kan meten. Onze profrenners gebruiken dit apparaat iedere ochtend om hun hartslag mee te meten. Voorheen moest je hiervoor apart een hartslagband om doen. Nu doe je na het wakker worden in bed de satuariemeter om je vinger en je ziet wat je ochtendpols is. De hoogte van de ochtendpols is voor iedere sporter weer anders. Als je ochtendpols hoger is dan normaal, is dit tevens een signaal dat je lichaam vermoeid is of dat je een vermindere weerstand hebt. Wederom duidelijk signalen om minder hard te trainen of helemaal niet te trainen.

Goed luisteren naar je lichaam is belangrijk, maar vaak moeilijk voor ambitieuze of jonge sporters die graag iedere dag opnieuw hard willen trainen. Een saturatiemeter is een makkelijk en goed hulpmiddel om signalen van (over)vermoeidheid of verslechterde weerstand te herkennen.